Jdi na obsah Jdi na menu
 


Miloš Jakeš v Červeném Hrádku - 1989

Schůze stranických funkcionářů 

1989

article preview

Když se řekne Červený Hrádek, řekne tato obec něco jen pár lidem. Jakmile se, ale člověk zmíní o schůzi stranických funkcionářů v pondělí 17.07.1989, tak mnozí již vědí. Této schůze se zúčastnil generální tajemník Ústředního výboru komunistické strany Československa pan Miloš Jakeš. Celé neformální setkání zaznamenávala Československá televize, ale záznam neměl být nikdy zveřejněn. Nahrávka se ale i přes to všechno dostala do vysílání rádia Svobodná Evropa.

Výše zmínění záznam tvořil třicetiminutový projev a následně pan Jakeš odpovídal na otázky 36 minut. Zajímavostí bylo, že otázek bylo 30 a Miloš Jakeš si vzal 15 minut přestávky na přípravu odpovědí. Zasloužených odpovědí se dostalo pouze 9 otázkám, které se zabývaly ekonomickou a politickou situací v zemi. Ve zmíněné ukázce se objevuje i moment, kdy se Miloš Jakeš přeřekl.

Ptáte se, kdo tuto nahrávku pustil mezi lidi? V roce 1998 se k nahrávce přihlásil Petr Smrček, který byl tehdy technikem na vysílacím pracovišti Československé televize. V nahrávacím vozem byl přítomen i pozdější předseda odborářů České televize Antonín Dekoj. Nahrávka měla dva záznamy, které měly být předány tajemníkovi Miloše Jakeše. Tomu byla předána jen jedna nahrávka a ta se poté dostala do rukou literárního kritika Josefa Vohryzky a ten celou nahrávku pustil do éteru rádia.

https://www.youtube.com/watch?v=ILrxWv2teTw

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 8680
Měsíc: 734
Den: 37